Stort potentiale i 3D print for danske virksomheder

Stort potentiale i 3D print for danske virksomheder

 

Kun fire procent af danske virksomheder anvender 3D print i produktudvikling og endnu færre i produktion, viser ny analyse fra Teknologisk Institut.

Analysen fra Teknologisk Institut er baseret på interview med direktører for små og mellemstore danske fremstillingsvirksomheder med 5-250 ansatte om anvendelsen af 3D-print i virksomhedernes produktudvikling. Analysen er foretaget under ‘Produktion i Danmark’, som finansieres af Styrelsen for Forskning og Innovation.

Den internationale udvikling inden for 3D print er nærmest eksploderet i løbet af meget kort tid. I 2012 blev der globalt taget 268 patenter inden for området, og det steg til 1.269 patenter i 2013. Samtidig er prisen på 3D print faldet eksponentielt siden 80’erne, hvor teknologien blev udviklet. Alligevel halser mange danske virksomheder efter, når det gælder den praktiske anvendelse af 3D print i det daglige arbejde.

– 3D printere er blevet så udviklede, at de nu rentabelt kan indgå direkte i industriel fremstilling, i produktion af små serier eller til at lave hurtigere prototyper. Landene omkring os investerer derfor også massivt i 3D print i forventning om at kunne skabe indtjening og nye arbejdspladser i den industrielle sektor, siger centerchef Claus Erichsen Kudsk, Teknologisk Institut.

I dag kan man printe både i plast, keramik og metal, og 3D printere blevet mere tilgængelige for industrien. Men i Danmark er det hovedsagligt større virksomheder, som har taget 3D print til sig. Der ligger med andre ord et stort uforløst potentiale for små- og mellemstore danske virksomheder indenfor 3D print.

FØLG OS PÅ:
Facebook
Google+
LÆS OGSÅ:  Verdens første 3D printede kunstige hånd