Lines hjerte blev 3D printet før åben operation

Lines hjerte blev 3D printet før åben operation

Line Sloth Hyldahl på 2 år har en alvorlig medført hjertefejl og bliver en af de første patienter herhjemme, som har fået printet en eksakt kopi af indersiden af sit hjerte forud for en åben hjerteoperation.

På Aarhus Universitetshospital er lægerne nemlig begyndt at 3D-printe hjerterne hos de mest komplicerede patienter, inden de lukker op og skærer i det ægte af kød og blod, hvilket åbner helt nye og spændende muligheder, fordi lægerne således bedre kan se alle størrelsesforhold og forbindelser indvendigt, inden patienten åbnes op til operation.

– Så kan vi sidde med hjerterne i hænderne, vende og dreje dem og se alle de detaljer, som nogle gange kan være svære at se på almindelige scanningsbilleder, fortæller Jesper Langhoff Hønge, læge på hjerte-lunge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital.

 

3D print ændrede Lines liv

Line fik sin første hjerteoperation allerede da hun var 12 uger gammel, og endnu én, da hun var otte måneder. I operationerne fik lægerne etableret et kredsløb, så der kunne strømme blod til både krop og lunger, men løsningen var ikke permanent, og derfor gennemgik Line en tredje operation med hjælp fra 3D-print.

Lines hjerte blev 3D printet ud fra billeder fra en CT-scanning af Lines overkrop. Billederne blev konverteret til en 3D fil, og en af landets mest avancerede 3D-printere har herefter omdannet filen til en fysisk kopi af indersiden af Lines hjerte.

– Det færdige produkt er 62 millimeter i højden og bygget op af 620 lag smeltet nylon, fortæller Mathias Ørum Nørgård, som betjener 3D-printeren, der står på Arkitektskolen i Aarhus.

LÆS OGSÅ:  3D print indenfor film og TV

Kilde: dr.dk

(Foto: Claus Rud © (c) DR)

FØLG OS PÅ:
Facebook
Google+