3D print skal bekæmpe kræft

kunstig hånd 3d design 3d model

3D print skal bekæmpe kræft

 

Aarhus Universitetshospital har investeret i en spritny og meget avanceret 3D printer, der eksempelvis skal printe reservedele til at bekæmpe kræft.

3D-printeren i Aarhus er fra NScrypt med hardware-dele fra Aerotech, der blandt andet har rumfartsmyndigheden NASA og det amerikanske luftvåben på kundelisten. 3D printeren giver det kliniske personale muligheder for f.eks. at printe implantater af op til fire forskellige materialer, der kan tælle keramisk materiale, kulfibre og medicinske polymerer (plastik) godkendt til at blive indopereret i mennesker.

De printede implantater kan eksempelvis være med til at regenerere brusk- eller knogleoverflader og imprægneres med kemoterapeutisk medicin for at holde dødbringende sygdomme som kræft i skak med færre bivirkninger. Hvis en kemoterapeutisk behandling ikke kan nå ind i visse afkroge af menneskekroppen, kan man kort fortalt printe en knogleoverflade, som er dyppet i kemoterapeutisk materiale.

På den længere bane er det tanken, at 3D printer aktiviteterne i Aarhus også kan komme andre hospitaler i landet til gode i deres eksisterende 3D-billeddiagnostiske faciliteter som MR- og CT-scanninger.

På baggrund af den spritnye teknologi skal Aarhus Universitetshospital sideløbende med sine operationer med udprintede menneskelige reservedele også afprøve teknologien og ikke mindst de forskellige print-stoffer i en lang række dyreforsøg.

Indkøbet er blevet foretaget, efter at hospitalet har fået doneret tre millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, mens det selv har skrabet en million kroner sammen fra andre fonde.

FØLG OS PÅ:
Facebook
Google+
LÆS OGSÅ:  Producenter af legetøj frygter 3D print